تصاویر منتشر نشده از کاخ مروارید/ کاخ شمس تا دهه ۷۰ سالم بود
تصاویر قدیمی از کاخ مروارید (شمس) نشان می دهد که این کاخ در سالهای دهه ۶۰ و ۷۰ وضعیت پایدارتری نسبت به این روزها داشته است. به گزارش گشت و گذار، کاخ مروارید یا کاخ محل اقامت شمس در شهرستان مهرشهر کرج یکی از مهمترین کاخ های استان البرز است که توسط سازمان میراث فرهنگی […]
تصاویر قدیمی از کاخ مروارید (شمس) نشان می دهد که این کاخ در سالهای دهه ۶۰ و ۷۰ وضعیت پایدارتری نسبت به این روزها داشته است.
به گزارش گشت و گذار، کاخ مروارید یا کاخ محل اقامت شمس در شهرستان مهرشهر کرج یکی از مهمترین کاخ های استان البرز است که توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت ملی رسید.
این کاخ در بین سالهای ۴۵ تا ۴۷ توسط موسسه «رایت» طراحی و با نظارت «ویلیام کیس» ساخته شده و به بهرهبرداری رسید. این بنا محل سکونت شمس پهلوی و خانواده او تا سال ۱۳۵۷ بود.
بر اساس رای دادگاه در هفتم اردیبهشت ۱۳۹۳؛ ۳۰ درصد یعنی ۲۷ هکتار از مجموعه کاخ مروارید به اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز واگذار شد تا آن را مرمت و ساماندهی کند اما سند فضای سبز آن به نام میراث فرهنگی نشد.
اکنون چهارسال از آن زمان می گذرد و مسئولان سازمان میراث فرهنگی و اداره کل میراث فرهنگی استان البرز اعلام می کنند که چیزی حدود ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای مرمت آن نیاز است تا بتوان این کاخ را به شکل اولیه مرمت کرده و درهای آن را به روی مردم باز کرد. هر از گاهی در این کاخ برنامه های فرهنگی و نمایشگاهی برپا می شود و در حال حاضر سقف این کاخ در حال مرمت است.
این گزارش نگاهی به وضعیت کاخ مروارید در دو دوره زمانی دهه ۶۰ و ۷۰ دارد زمانی که هنوز این کاخ سالم بود اما تنها با گذشت چند سال به روزی افتاده که امکان مرمت آن میلیاردها تومان اعتبار نیاز دارد.
این کاخ در اواخر دهه ۴۰ در محوطه ای حدود ۱۷۰ هکتار با تپه های ملایم در کنار دریاچه مصنوعی کوچکی ساخته شده است.
مشخصه پیکره بیرونی این بنا دوگنبد بتنی است که با هم تلفیق شده اند و نورگیر وسیعی که کل سقف را پوشش می دهد به علاوه یک بخش حلزونی شکل که در بالای اتاق اختصاصی شمس تعبیه شده است.
سازه بتنی کاخ با نوعی پلاستر مخصوص پوشیده شهد و از داخل با سنگ و پارچه و مصالح شفاف تزئین شده است.
دفتر کار اتاق های تشریفات، نشیمن و نهارخوری خانوادگی و خواب ها به طور متوالی گرداگرد فضای وسیع مرکزی قرار گرفته اند و ورود به ر یک از آنها از طریق یک راهروی شیب دار انجام می شود .
به طور کلی در زیر این گنبد پذیرایی، استخر، سینما و ورودی قرار گرفته اند فضاها در ترازهای متعدد که دسترسی به آنها از جهات مختلف با رمپ و پله مسیر می شود منظور شده اند.
الگوهایی که نشانگر مفهوم در و شمس هستند به دفعات به چشم می خورند و بیشتر نقوش و الگوهای به کار رفته در طراحی اثاثیه لوسترها و چراغ های سقفی و دیواری، از دایره ناشی شده اند.
حتی کف سازی و نورپردازی محوطه اطراف کاخ با همان ایده های مشابه و هماهنگ طراحی شده اند.
استفاده های متعدد و متنوع از پلکسی گلاس در ضخامتها و اشکال متفاوت به عنوان ماده ای که نور را از خود عبور می دهد بدون قابلیت شکنندگی ویژگی های طراحی داخلی در این کاخ شمرده می شود.
ارسال دیدگاه