برنامه ریزی برای ثبت شهیون دزفول به عنوان شهر جهانی کپو

رئیس شورای اسلامی شهرستان دزفول بر معرفی و ثبت شهیون به‌عنوان شهر جهانی کپو تاکید کرد.

گشت و گذار نیوز: رئیس شورای اسلامی شهرستان دزفول با بیان اینکه شهر شهیون مرکز صنعت کپوبافی در شهرستان دزفول است، معرفی و ثبت شهیون به‌عنوان شهر جهانی کپو را موجب رونق پایدار این شهر و کل شهرستان دزفول دانست.

علیرضا زمانی‌راد در نشست مشترک هیئت رییسه شورای شهرستان دزفول با رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول گفت:

شهرها و روستاهای شهرستان دزفول گنجینه‌ای پایان ناپذیر از استعداد در صنایع دستی و گردشگری هستند.

وی با تاکید بر لزوم توجه به ظرفیت‌های بی‌بدیل تمام شهرستان دزفول تاکید کرد:

شهرها و روستاهای تابعه دزفول فرصت‌های بی‌نظیر صنایع دستی و موقعیت ممتاز گردشگری، طبیعی، تاریخی و مذهبی هستند که باید این ظرفیت‌ها شناسایی و به‌خوبی مورد استفاده قرار گیرد.

رئیس شورای اسلامی شهرستان دزفول افزود:

بیش از ۹۰ درصد تولید کپوی دزفول توسط کارگاه‌های کوچک و خانگی در شهر شهیون انجام می‌شود به همین دلیل پیگیری معرفی شهیون به‌عنوان شهر جهانی کپو در صورت نداشتن ممنوعیت قانونی مطالبه‌ای منصفانه است که موجب رونق این شهر محروم می‌شود.

وی تصریح کرد:

ثبت شهیون به‌عنوان شهر جهانی کپو به‌طور قطع سرآغازی بر توسعه پایدار منطقه پراستعداد، هنرمندپرور و در عین حال محروم شهیون است.

زمانی‌راد تاکید کرد:

ثبت شهیون به‌عنوان شهر جهانی کپو موجب ورود سرمایه‌گذاران به این منطقه شده و حل مشکل بیکاری جوانان و بهبود وضعیت معیشت مردم را به‌همراه دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول نیز در این نشست با اشاره به ظرفیت‌های بی‌نظیر شهرستان دزفول در صنایع دستی و گردشگری گفت:‌

بخش زیادی از ظرفیت‌های گردشگری و صنیع دستی این شهرستان با وجود همه اقدام‌های انجام شده همچنان مغفول مانده و به فعلیت نرسیده است.

حمیدرضا خادم با استقبال از رویکرد جدید شورای شهرستان دزفول برای ورود و تلاش برای حل مسائل این شهرستان افزود:

مدیریت جدید شورای اسلامی شهرستان دزفول نفس تازه‌ و فرصتی بی‌بدیل برای توسعه دزفول و شهرهای تابعه آن است.

وی با بیان اینکه شورای اسلامی شهرستان دزفول به‌دلیل جایگاه قانونی توان شکوفا کردن ظرفیت‌های نهفته شهرستان را دارد ادامه داد:

اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول در کنار شورای شهرستان و سایر مجموعه‌های دزفول آماده تعامل نزدیکتر برای به فعالیت رساندن ظرفیت‌های گردشگری و صنایع دستی در شهرستان را دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول با اشاره به ضرورت ایجاد خانه کپو در شهیون افزود:

طراحی، احداث و راه‌اندازی خانه کپو با هدف ساماندهی، آموزش، تولید، فروش داخلی و صادرات کپو توسط شهرداری شهیون در این شهر گام موثری در تبدیل شهیون به قطب کپوی کشور و شهر جهانی این صنعت است.

در این جلسه مقرر شد «کمیته توسعه و تعالی‌بخش های شهیون و سردشت دزفول»با هدف شناسایی فرصت‌ها و تهیه طرح‌های توجیهی فنی پیرامون میراث فرهنگی و صنایع دستی این مناطق تشکیل و در آن با استفاده از ظرفیت‌های کارشناسی در شهرستان با تدوین طرح‌های توجیهی و کارشناسی شده بستر جذب سرمایه‌گذار در این مناطق فراهم شود.

اسفند پارسال ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی در سفر به دزفول، ارزیابی این شهر را برای معرفی به‌عنوان شهر جهانی کپوبافی آغاز کردند.

هم‌اکنون ۱۰ کارگاه کپوبافی در روستای پامنار و ۱۵ کارگاه در سایر نقاط دزفول فعال است ضمن اینکه افزون بر ۲۰۰۰ نفر بافنده کپو در شهرستان دزفول فعالیت می‌کنند که تعداد زیادی از این هنرمندان در شهر شهیون فعالیت دارند.

کپو یکی از صنایع دستی ویژه شهرستان دزفول به شمار می‌رود که ماده اولیه آن را چوب کرتک(موجود در بیشه زارهای دزفول) تشکیل می‌دهد.

کپوبافی با داشتن اصالت، کیفیت و ظرافت بالا برای افراد زیادی اشتغال ایجاد کرده و از رشته‌های بومی و خاص خوزستان به‌ویژه شهر شهیون دزفول است.

کپو با پیچش ساقه‌های مرکزی و جوان نخل به دور ساقه‌های کرتک شکل می‌گیرد و با نقش اندازی کاموای رنگی، زیبایی آن دوچندان می‌شود.

کپو در گویش محلی دزفولی، به ظرف حصیری کروی سر دار که از برگ خرما و کرتک بافته شده گفته می‌شود؛ کپوهای دزفول از نظر کیفیت و اصالت رتبه نخست را در کشور دارند و به شهرهای مختلف و خارج از کشور صادر می‌شوند.

دزفول با پیشینه‌ای چند هزار ساله و آثار باستانی دارای بیش از ۵۰۰ کارگاه تولید ۱۰۰ نوع صنایع دستی بوده که اکنون بسیاری از آن‌ها به فراموشی سپرده شده‌اند.
منبع: ایرنا