دستکندهای صخره‌ای اشتهارد ثبت ملی شد

دستکندهای صخره‌ای تاریخی اشتهارد، با اعلام مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز در فهرست آثار ملی ثبت شدند.

گشت و گذار نیوز: مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز از ثبت دستکندهای صخره‌ای تاریخی اشتهارد در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.

رحیم خاکی گفت: این دستکندها سال ۹۰ در منطقه قشلاق دایلر از روستاهای توابع اشتهارد کشف شد. اکثر سفال‌های کشف شده در این منطقه مربوط به سده‌های سه و چهار دوران اسلامی تا دوره صفوی است و بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت دارند؛ اما با توجه به کشف تعدادی سفال مربوط به دوران اشکانی در این دستکندها می‌توان گفت قدمت حداقل بخشی از آن به بیش از ۲۰۰۰ سال پیش می‌رسد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز افزود:

تاکنون حدود ۲۰ بنای صخره‌ای مجزا در کنار یکدیگر با فاصله‌های دور و نزدیک در آن محل شناسایی‌شده است. بناها تک اتاقی، دو اتاقی و برخی هم دارای سه اتاق هستند و ورودی این بناها بر اساس نورگیری و جهت باد به‌سمت شمال و شرق تعبیه شده تا علاوه بر نورگیری خلاف جهات بادهای منطقه باشد.

به گفته خاکی نزدیکی مجموعه معماری صخره‌ای اشتهارد به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های ویژه‌ای مانند رود شور، دریاچه نمک، کویر، کوه‌های رنگی، غار نمکی و بافت تاریخی شهرستان اشتهارد و همچنین محوطه باستانی ازبکی، تالاب صالحیه و فرودگاه آزادی ظرفیت خاصی را برای توسعه گردشگری در این منطقه ایجاد کرده است.

خاکی گفت: دستکندها پیشتر و در سال ۹۵ برای ثبت به وزارتخانه ارسال شده و برای بررسی‌های بیشتر مسکوت مانده بود، این پرونده امسال پس از پیگیری‌های لازم دوباره با مستندات بیشتر به شواری ثبت کشور ارسال شد و پس از دفاعیه های لازم به ثبت ملی رسید.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز گفت:

برای این محوطه ۱۵۰ هکتار عرصه و ۴۰۰ هکتار حریم پیشنهاد و مقرر شده پژوهشکده باستان‌شناسی نیز از محل پیشنهادی عرصه و حریم بازدید و نظر خود را در این خصوص اعلام کنند.

در حال حاضر این دستکندها به‌منظور بهره‌برداری به‌عنوان پروژه اکوکمپ گردشگری به بخش خصوصی واگذار شده است.
منبع: ایسنا