شهر های سیستان و بلوچستان، بوشهر و ایلام بیشترین رشد اقامت و تردد را دارند

مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی گفت: سیستان و بلوچستان، بوشهر و ایلام بیشترین رشد اقامت و تردد را نسبت به سال گذشته داشته‌اند و گرایش سفر به سمت جاذبه‌های کمتر شناخته شده است.

گشت و گذار نیوز: سید مصطفی فاطمی (مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی) با اشاره به آمار گردشگری و سفر داخلی طی ۸ ماه نخست سال ۱۴۰۲ گفت: بیشترین تعداد مسافرت‌ها طی این مدت به استان‌های خراسان رضوی، مازندران، تهران و استان فارس بوده و اگر بخواهیم مقایسه‌ای نسبت به ۸ ماه نخست سال ۱۴۰۱ داشته باشیم، بیشترین رشد سفر را استان سیستان و بلوچستان با ۲۹ درصد رشد داشته است. رتبه دوم با ۲۲ درصد رشد به استان بوشهر تعلق دارد و استان ایلام نیز با ۱۷ درصد رشد سفر همراه بوده است. درواقع می‌توان گفت بیشترین رشد اقامت و تردد را این ۳ استان داشتند.

او درخصوص دلایل رشد سفر در استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان، بوشهر و حتا تهران، گفت: استان‌هایی که از گذشته سابقه بیشتری برای سفر داشتند مانند استان فارس، مازندران و اصفهان، در رشد سفر به ظرفیتی درخور رسیده‌اند اما رویکرد جدیدی که در حوزه سفرهای داخلی شاهد هستیم آن است که استان‌های دیگری که ظرفیت‌های نهفته و ناشناخته بیشتری برای سفر و معرفی جاذبه‌ها داشتند، مورد توجه قرار گرفته‌اند. سفر به مناطق غربی کشور نیز بیشتر شده است. البته رشد سفر به شهرهای جنوبی کشور نسبت به شهرهای شمالی کشور بیشتر بوده.

فاطمی درخصوص اقشاری که تمایل به سفر داشتند نیز گفت: قشری که به سفر رفتند بسیار متنوع است. می‌توان گفت بیشتر عموم جامعه به سفر می‌روند شاید تا حدودی تغییر شکل داده باشد اما سفر در ذات ایرانی‌هاست. البته که عمده سفرها با خودروهای شخصی بوده و به دلایل مشکلاتی که در حوزه حمل و نقل داریم و کمبودهایی که در این حوزه وجود دارد، کمتر از حمل و نقل عمومی برای سفر استفاده شده است.

او با اشاره به آنکه در سال ۱۴۰۲ پیک‌های سفر کم بود از این رو حجم سفر در این زمان‌ها بیشتر بوده، گفت: در سال‌هایی که تعداد پیک‌های سفر در طول سال افزایش پیدا می‌کند با کاهش حجم سفر روبه رو هستیم این درحالی است که امسال به دلیل کم بودن تعداد پیک‌های سفر، عموما در هر پیک سف را حجم زیادی از مسافرت‌ها روبه رو شدیم. چنانکه در نوروز، تعطیلات عید فطر و… رکورد سفر شکسته می‌شد. حتا در برخی از نقاط با مازاد ظرفیت تحمل روبه رو شدیم. از این رو برآن شدیم تا در سال آینده و تعطیلات پیش رو، کنترل ظرفیت تحمل در شهرها را مد نظر قرار دهیم.

مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی یادآورشد: کنترل ظرفیت تحمل حضور گردشگران بخصوص برای مقاصدی که مباحث زیست محیطی درباره آن‌ها وجود دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مثال جزیره هرمز از جمله مقاصدی است که باید میزان ورود گردشگران به آن کنترل شود. از این رو قصد بر آن است تا استان هرمزگان در نوروز ۱۴۰۳ جزایر جدید معرفی و سعی کند تا میزان سفر را تا حدودی کنترل کند. حتا ممکن است در برخی از مجموعه‌ها توسط شهرداری‌ها محدودیت‌هایی برای سفر اعمال شود.

فاطمی یادآور شد: با توجه به افزایش تعطیلات در سال آینده، پیک‌های سفر نیز افزایش خواهند یافت و امیدواریم در سال آینده با حجم کمتری از سفر در ایام پیک مواجه شویم و توزیع سفر را داشته باشیم. اگر مصوبه دو روزه شدن تعطیلات آخر هفته نیز تحقق یابد و تصویب شود، می‌تواند به مدیریت سفر کمک کند مخصوصا مقاصد گردشگری که در اطراف و نزدیک شهرهای بزرگ هستند، می‌توانند رونق بیشتری پیدا کنند و سفرهای درون استانی افزایش خواهد یافت. این طرف طی هفته جاری برای تصویب به صحن مجلس خواهد رفت تا برای سال آینده اجرایی شود.

او در پاسخ به این سئوال که آیا سنجشی درخصوص تنوع سفر در میان اقشار مختلف جامعه انجام شده که هر کدام از دهک‌های مختلف جامعه به چه نوع سفرهایی می‌روند و در کدام مراکز اقامتی، اقامت می‌کنند، گفت: همانطور که در گزارش‌های گذشته نقل شده، قشر مرفه جامعه عموما به سفر می‌روند و در هتل‌های ۴ و ۵ ستاره اقامت دارند. اما اگر بخواهیم درخصوص قشر متوسط و پایین جامعه صحبت کنیم باید بگویم که طی چند سال اخیر تعداد چادرزنی‌ها در مقاصد سفر کمتر شده چراکه تدارک در مراکزی که می‌توان در آن چادر زد مانند سالن‌های ورزشی، مدارس و… خوب دیده شده و مردم از ظرفیت‌هایی که بیشتر مورد توجه قشر متوسط است، استفاده می‌کنند. از آنجمله می‌توان به خانه مسافرها اشاره داشت.

مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی خاطرنشان کرد: البته در ایام پیک سفر این مسئله متفاوت است و حتا ممکن است قشر مرفه نیز نتوانند مرکز اقامتی پیدا کنند و از سایر ظرفیت‌ها استفاده کنند. با این وجود سعی کردیم تمام ظرفیت‌ها را پای کار بیاوریم. البته که مجموعه‌های اقامتی با درجه‌های پایین نیز به راحتی پر نمی‌شوند چراکه خانه مسافرها، خانه‌های مبله و… نظایر آن، در مقابل هتل‌های یک تا ۳ ستاره به نوعی عمل کرده‌اند که هتل‌ها نمی‌توانند با آن‌ها رقابت کنند. برای مثال اگر مسافر بخواهد بین گزینه خانه مسافر و مهانپذیر که قیمت برابری دارند یکی را انتخاب کند، انتخابشان خانه مسافر است. از این رو با وجود آنکه خیلی موافق گسترش خانه مسافرها نیستیم اما هتل‌ها درجه پایین و مراکز اقامتی مانند مهمانپذیرها کمتر مورد استقبال قرار می‌گیرند.

او درخصوص فعالیت بومگردی‌ها و قرار گرفتن در میان مراکز اقامتی گفت: بومگردی مدلی از اقامت بومی ایرانی است و اگر به درستی برنامه ریزی کنیم می‌توان الگوی آنرا به سایر کشورها نیز منتقل کرد. تجربه زندگی بومی با خانواده ایرانی را در واحدهای بومگردی تعریف کردیم اما در اجرا به مشکلاتی برخورد کردیم چراکه ساختار آن‌ها را تاسیسات گردشگری دیدیم که نیازمند دریافت مجوز از بخش‌های مختلف شدند. با این وجود اقشار مختلف مردم از بومگردی‌ها استقبال کرده‌اند حتا افراد متمول نیز از این واحدها استقبال کرده‌اند. درواقع افرادی که بنیه فرهنگی قوی‌تری دارند به سمت اقامت در بومگردی‌ها می‌روند.

فاطمی تاکیدکرد: افرادی که در حوزه فرهنگی فعال هستند از اساتید دانشگاه گرفته تا خبرنگاران، بازیگران، هنرمندان، نویسندگان و… بیشتر از بومگردی‌ها استفاده می‌کنند تا هتل‌های لاکچری. درواقع می‌توان گفت قشر فرهنگی به سمت اقامت تجربه محور از بومگردی‌ها گرفته تا هتل بوتیک‌ها… رفته است.
منبع: ایلنا